Busdienst Meussen 1956
- Details
- Hits: 3528
Foto: ..Graas". Maastricht |
Eén der bussen van de firma Meussen
Veel wederwaardigheden beleefde het bedrijf niet tot het uitbreken van deoorlog ook hier allerlei misère bracht. Alle vier de bussen plus de chauffeurs werden door de Duitsers gevorderd. Aangezien niet terstond bleek dat ook voor oorlogsdoeleinden tot in Noord- Frankrijk moest gereden worden, voldeed men, om de bussen in handen te houden, aan dit bevel. Men bleef dus bij de bussen en mocht deze, toen ze gemist konden worden, ook weer terugbrengen. De dienst kon dus, in de oorlogsjaren vrij goed doorgaan met drie bussen, de vierde werd intussen definitief gevorderd. Bij de bevrijding namen de Duitsers de twee beste wagens mee. Hiervan kwam er een later uit Duitsland terug. In 1946 vond men deze na lang speuren in een dump te Hamburg, motor stuk, zonder
ruiten en geel-zwart geverfd. Inmiddels had men van het Rijks- directoraat motor-voertuigen een ander wrak opgediept, en van de Rijksverkeersinspectie nog een, die voor de repatriëring had dienst gedaan, toegewezen gekregen. De lijndienst kon evenwel niet terstond hervat worden, omdat men, evenals andere bedrijven, personeel voor de mijnen had te vervoeren.
November 1945 mocht men op Noorbeek beginnen te rijden, waar een Rijksduitser een lijntje had geëxploiteerd. Maastricht—Eysden moest wachten, omdat op dit traject toch, en wel terstond na de bevrijding, treinverkeer was hervat. Begin 1946 kon de oude route weer hernomen worden. 1951 bracht verdubbeling van de verbinding Maastricht—Eysden doordat men nu ook over Heugem-Oost daarheen kon en verder naar Visé. Er ontstonden voorts nog enkele kleinere verbindingen, zodat de firma nu vier lijnen exploiteert :
Maastricht—Heer—Gronsveld—Eysden.
Maastricht—Eysden—Visé.
M'tricht—Gronsveld—St. Geertruid—Mheer—Banholt—Noorbeek.
M'tricht—Reymerstock—Slenaken—Noorbeek—Gulpen.
Op Eysden gaan per dag, heen-en-weer, 30 diensten. Op Visé 19. Op Noorbeek 12. Op Slenaken 10. Over Noorbeek—Gulpen 4. Het bedrijf wordt onderhouden met 11 bussen en-15 man personeel. Het vervoert circa 750.000 reizigers op 500.000 kilometer per jaar. Autobussendienst fa. A. Meussen kan ook in hoge mate toeristische belangen dienen, want het ontsluit een flink deel van Nederlands bergland. De lijn Maastricht—Eysden blijft wel in het Maasdal, doch voert naar het dorp Eysden met zijn fraai, historisch kasteel, naar mooie landschappen aan de rivier en — in het voorjaar -naar de bloeiende kersenbongerden.
St. Geertruid, Mheer, Noorbeek, Slenaken, Gulpen. Welke natuur- minnaar of toerist denkt, die namen horende, niet aan het verrukkelijke heuvelland, dat zo waardig aansluit aan dat andere deel van dit paradijselijk gebied gevormd door de streek van Epen. Eys, Wahlwiller, Vijlen, Vaals! We zijn hier in de dalen van Gulp en Geul in de uitlopers van Eifel en Ardennen. Hier is Nederland geen laagland meer; hier treft u het uitheemse, het andere, tot in de volkstaal toe. Enkele interessante kastelen trekken meteen deze aandacht a/s Gronsveld, Ryckholt Oost, Eysden, Mheer en Gulpen. Al wordt de streek meer en meer door toeristen bezocht, het karakter ervan is toch nog niet aangetast door het al te mondaine, door smakeloze optrekjes e.d. Men kan er nog zo echt buiten zijn, dwalen over weinig betreden paden, door bossen tegen heuvel- flanken, genieten van mooie vergezichten. Voor oudheidkundigen is het wellicht van belang te weten dat in de bossen van St. Geertruid en Ryckholt nog overblijfselen voorkomen van de praehi~ torische ateliers, waar men, lang voor deze tijdrekening, wapens en huisraad vervaardigde uit vuursteen der naaste omgeving.
Bron: de Nederlandse streekvervoerbedrijven met hun tramwegen en autobudiensten alsmede hun toerwagenbedrijven.1956 pag 131.