Forellen kwekerij Del

Forellen kwekerij Del

 forellenkwekerij_001_web

In 1910 begon de Nederlandse Heidemaatschappij in de Gulper Del met het kweken van vis. Maar op andere plaatsen werd er al veel eerder vis gekweekt. Zie hiervoor Kasteel Wittem, Kasteel Neubourg, Hoeve de Wijngaard.

 Het hoofddoel van de kwekerij van de Heidemaatschappij was de kweek van zalm om de zalmstand te bevorderen. Jonge zalm van 6 weken oud werd in Zuid Limburgse en Belgische beken uitgezet. Al deze beken stonden via de Maas in verbinding met de zee. Als de zalm groter wordt trekt hij naar zee om daar een paar jaar te blijven. Uiteindelijk komt hij dan terug naar zijn “geboortegrond” om kuit te schieten en te sterven. Om de kosten van de zalmteelt te drukken werd er ook forel gekweekt voor consumptie doeleinden.

Zalm en forel hebben erg zuiver stromend water nodig. Dat was in het dal van de Gulp voldoende voorradig. De zalmkweek bracht geen verbetering in de zalmstand door vervuiling van de Maas en de zee. Maar de forellenkweek bracht fors geld op. Daarnaast was de kwekerij een toeristen trekpleister van formaat. Busladingen dagjes mensen en scholieren kwamen van heide en verre om deze grote kwekerij te bezichtigen. Op de kwekerij werden alle stadia van de kweek en al het werk dat daarmee gepaard gaat uitgelegd door professionele gidsen. Forel is pas na twee jaar genoeg volgroeid voor consumptie. De forellen van verschillende grootte moesten uit elkaar gehouden worden omdat deze roofvis zijn jongere kleinere soortgenoten net zo lief op at.

forellenkwekerij_002_web        forellenkwekerij_004_web   

 De forellenkweek was tot in de zestiger jaren succesvol. Maar geleidelijk aan was de Gulp dusdanig vervuild dat de kweek steeds minder opbracht. De kwekerij werd aan particulieren verkocht. Om de zaak rendabel te houden probeerden deze particulieren er een attractiepark met de naam Foreldorado van te maken. Eerst kwamen er kermisattracties zonder vergunning op het terrein. En door verdere uitbreidingsplannen raakte de voetbalclub in de Del haar terrein kwijt. Maar al deze plannen vielen bij de gemeente niet in goede aarde want de gemeente wilde de natuur benadrukken. Het terrein werd in 1990 weer verkocht en de nieuwe eigenaar maakte er een thema park van met nadruk op natuur, recreatie en forellenkweek. Maar ook deze aanpak viel uiteindelijk stil. Sinds 2002 is het gehele terrein weer in nieuwe handen. Deze eigenaar mag een paar huizen op het terrein bouwen in ruil voor publiek toegankelijkheid van het park.

 Forellenkwekerij_003_web