2013 Middenstand Gulpen rond 1960 door P Hegger en F Meijs

Heemkundevereniging Galopia

de Middenstand Gulpen rond 1950-1970.Deze  5de lezing werd gehouden op 27 maart 2013 – in het Gulpener Bierhuys (Rijksweg). Samen met de Galopianen werd terug gegaan naar het winkelbestand uit genoemde periode (1950 – 1970). Heel wat bedrijven zijn in de loop der jaren verdwenen, of van eigenaar veranderd. Het is heel interessant de Middenstand van toen nog eens onder de loep te nemen aan de hand van foto’s,
oude advertenties en verhalen uit die tijd.

 

We verkregen de gegevens van mensen die deze tijd zelf hebben meegemaakt. Tijdens ons vijf jarig bestaan verzamelden we vele oude foto’s en reclame-uitingen. We gingen rond de tafel zitten en maakten ‘een historische wandeling’ naar aanleiding van deze foto’s en advertenties.

Om ons programma gestalte te geven maakten we diezelfde wandeling in het echt. We liepen eerst de Rijksweg af, beginnend aan de Maastrichtse kant, en helemaal door tot het einde aan de ‘Wittemer’ kant. Daarna liepen we door de Nieuwstraat en via de Looierstaat kwamen we op de Markt. We vervolgden onze wandeling door de Dorpsstraat, Kiebeukel Cobbenhagenstraat, Rosstraat en Kapelaan Pendersplein.
We maakten foto’s en noteerden de namen van de huidige bedrijven. Teruggekomen vergeleken we de huidige toestand met die van 40 à 50 jaar geleden. Ons geheugen werd wakker geschud. We ontdekten rond de 100 winkels en bedrijven waarbij er een flink aantal al weer "vergeten" zijn, Wie kent nog de drogisterij ‘de Rozenkrans’, of manufacturen Kneepkens? 

Dit zijn maar een paar voorbeelden. In onze voorbereidingen voor deze lezing werd veel tijd verspeeld omdat we zelf ook weer even terug waren in de tijd van toen.

 

Heemkundevereniging Galopia.

Rijksweg Maastrichter kant

 

™IJzerwaren: Dalpke

 

 ™Kruidenier Centra: Prevoo