2016 oude sporten door Fons Meijs

Op maandag 21 maart nam Galopia de bezoekers mee terug in de sport tijd. Veel aandacht werd besteed aan motorcross, wielrennen, paardensport, turnen, kegelen, boogschieten, karten, voetbal en wintersport.

 

Bij het onderwerp motorcross waren bewegende beelden te zien over de crosswedstrijden op het circuit bij Berghem en op de Koning van Spanje. Deze wedstrijden, die mee telden voor diverse kampioenschappen, kwamen er op initiatief van harmonie Crescendo. De wedstrijden zijn gehouden tot in de begin 90’er jaren.
Bij het wielrennen waren er 2 hoofdthema’s. Niet alleen kwamen de brouwerijronden aan bod, ook de doortocht van de rond van Nederland is behandeld. En natuurlijk de ronde ven de Del. Dat alles weer met bewegende beelden.
De oudste informatie over de paardensport in Gulpen dateert uit 1920. In 1924 was er een groot internationaal feest. Na 1938 viel de paardensport stil maar na de oorlog, in 1946 is de draad weer opgepakt. De ruiterclub reed mee in de processies in Gulpen.
Ook de turnclub gaat ver terug in de tijd. Al in 1890 zijn er in Parijs prijzen behaald door de Gulpenaren. Veel oude foto’s werden afgewisseld met wederom bewegende beelden uit vervlogen tijden.
Over het kegelen zijn helaas geen bewegende beelden beschikbaar. Maar wel een paar oude foto’s.
Ook over het boogschieten zijn er geen beelden. Maar wel wat interessante informatie over de vereniging die al in 1880 bestond en in de dertiger jaren weer nieuw leven werd ingeblazen.
In Gulpen zijn in 1961 en 1962 Kartwedstrijden gehouden. Veel informatie is hierover niet beschikbaar, maar de paar foto’s die we hebben zijn erg informatief.
Natuurlijk kwam voetbal uitgebreid aan bod. Gevoetbald werd er rond 1905. De Gulpener clubs waren succesvol en speelden in de hogere afdelingen. De huidige club dateert uit 1943. De vele foto’s van oude teams maakten dit onderwerp erg levendig.
Tenslotte kwam wintersport aan bod. Naast dichtvriezen van de Gulpe en kinderen die er op speelden, was ook te zien dat er geschaatst werd op de vijvers bij het kasteel. En natuurlijk was het “ruige sleeën” vanaf de Gulperberg naar het dorp toe, in bewegende beelden te zijn.
Het aantal bezoekers viel dit jaar wat tegen, en dat is waarschijnlijk te wijten aan de maandagavond en aan de locatie in het Dr Ackenshuis. Volgende keer beter.

 Fons Meijs

voorZitter