gedenkplaat bevrijders

 

Plaquette voor Amerikaanse bevrijders WO-II in Gulpen

 

Op woensdag 12 september 2012 heeft Burgemeester Van den Tillaar in Gulpen samen met Heemkundevereniging Galopia en veteraan Sjeng Steijns, initiatiefnemer, een bevrijdingsplaquette onthuld. De plaquette is een eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten van het 19de legerkorps onder commando van generaal-majoor Charles Corlett, die Gulpen op 13 september 1944 hebben bevrijd.

Vier jaar, vier maanden en vier dagen duurde de bezetting van de Duitsers in Gulpen (10 mei 1940 – 13 september 1944). De dag dat de inwoners van Gulpen hun vrijheid herwonnen is alweer lang geleden. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid en ook de gemeente Gulpen-Wittem staat daar jaarlijks tijdens onder meer Dodenherdenking en de herdenking bij het oorlogsmonument in Cartils en Wagelerbos bij stil. Tot dusver was er in Gulpen-Wittem geen speciale herinneringsplaats voor de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog. Op initiatief van veteraan Sjeng Steijns is daar nu invulling aan gegeven.

Op de bevrijdingsplaquette staan drie originele foto’s van de bevrijding in Gulpen weergegeven. De plaquette is uitgevoerd in geborsteld aluminium (60 x 80 cm) en is bevestigd aan de zijkant van het pand ABN/AMRO aan de Deken Schneidersstraat te Gulpen. Heemkundevereniging Galopia heeft gezorgd voor het ontwerp en de realisatie.