plaquette joodse slachtoffers

 

 

De 36 Joodse Holocaust slachtoffers van Gulpen zijn dankzij heemkundevereniging Galopia in náám eindelijk thuisgekomen!

 

Op het plechtige moment dat dhr. Benoit Wesley (voorzitter van de Joodse gemeenschap in Limburg) en burgemeester Bas van den Tillaar op vrijdagmorgen 3 mei 2013 de gedenkplaquette - met daarop de namen van de 36 slachtoffers van een van de wreedste regimes ooit – officieel onthullen, beieren op het Kapelaan Pendersplein de kerkklokken…Een teken? Wellicht! In ieder geval frappant. De plaat met namen en andere gegevens van de Gulpener Holocaust slachtoffers waren tot op dat moment afgedekt met de Nederlandse driekleur. Nu zijn ze openbaar, kan iedere passant stil staan bij het onmenselijke dat deze mensen moesten ondergaan om uiteindelijk te worden vermoord. Nu kunnen we met respect de namen uitspreken van mensen uit de Joodse gemeenschap van Gulpen die de bevrijding niet mochten meemaken.  

Na onthulling van de naamplaat leggen jonge scholieren elk een bloem bij de plaquette. Burgemeester Van den Tillaar en wethouder Franssen plaatsen een krans bij het joods monument en hiermee is na 70 jaar eindelijk voor een ieder duidelijk leesbaar welke Joodse inwoners van Gulpen een zinloze dood stierven in de Tweede Wereldoorlog.

 

Bovendien is er bij deze gelegenheid ook dezelfde gedenkplaat aangebracht bij het joods kerkhof in de Wesselderstraat langs de rijksweg in Gulpen 

 

 

Zie voor meer info op deze website onder  kerk en religie Israelisch/joods