kazemattentocht met Jan Somers

 

Op 9 mei 2015 was er een Kazemattentocht onder leiding van Jan Somers.

De start was bij Hotel Gulpener Land en liep als eerste naar de kazemat aan de voet van de Bommeriger berg, gelegen halverwege tussen Partij en de Bek.

Vanaf deze kazemat is duidelijk te zien waar deze voor bedoeld was. Het uitzicht naar de Rijksweg is open en vrij. Je kon de vijand als het ware tot op trefafstand laten komen, aanleggen en schieten. Missen kon bijna niet.

Dan werd  de tocht vervolgd in de richting van Gulpen tot aan de hoeve bij de Bek. Dit was een belangrijk kruispunt van de wegen van Heerlen naar Luik en van Aken naar Maastricht. Hier kwamen de paarden even tot rust en kon de koetsier ook genieten van zijn welverdiende nachtrust. Er was zelfs sprake van een eigen brouwerij in de boerderij en/of een jeneverstokerij, waardoor er steeds voldoende voorraad drank aanwezig was. Het kwam dan ook heel vaak voor dat er vaker dan één nacht gerust werd, tot wel diep in de dag. Jan Somers gaf uitgebreid uitleg over het bierbrouwen en het ‘schnaps brenne’. Passanten stopten en luisterden mee naar het verhaal. Jan had een fles Gulper jenever en heel kleine glaasjes meegebracht zodat eenieder kon proeven

Na de boerderij aan de Bek ging de tocht rechtsaf het voetpad op naar het weiland en daar weer naar links. Daar zien we een bos Er staat duidelijk één grote boom tussen en bij die grote boom moesten de deelnemers door de afrastering van prikkeldraden. In  de helling van de berg, ligt de volgende kazemat. Verder naar beneden ligt de voormalige arm van de Geul.

De route die volgde ging door het voormalige stort van de gemeente Gulpen. Er ligt veel troep. Blijf door lopen totdat u de loods van het voormalige constructiebedrijf van Bogers kunt zien. Dan ging de tocht naar op de verharde weg, direct naast het terras van het Hotel Gulpener Land. Via de Oude Rijksweg liepen ze in de richting van het verzorgingstehuis Klein Gulpen, tot aan de hoofdingang. Aan de overkant van de weg, tegenover de ingang van Klein Gulpen, staat op het oude fietspad, een lantaarnpaal met daarop het nummer 1199.

Dit is ons volgende aanknopingspunt voor kazemat nummer tien. In een halve cirkel gaan we rondom de lantaarnpaal staan en richten onze blikken in de richting van het Mariabeeld boven op de Gulperberg. Laat de blik langzaam zakken en stop bij het zien van de derde kazemat. Om bij de kazemat te komen is het steile klim.

Als afsluiting was er een kopje koffie in ‘Klein Gulpen’ gezamenlijk met enkele ‘iets oudere’ bewoners. De wandeling viel bij iedereen in goede smaak.