andere gebouwen andere gebouwen

Huis Rijksweg 4

Rijksweg 4, Gulpen

Bakstenen huis van twee verdiepingen en een halve verdieping, volgens overleveringen gebouwd midden XIX naar ontwerp van de waterstaatsingenieur J. G. van den Bergh, bouwer van de in 1867 begonnen spoorbrug over de Moerdijk. De voorgevel is geleed door twee rechthoekige spaarvelden, aan weerskanten van een segmentbogige nis, waarboven de daklijstkepervormig is opgeknikt. In de middennis een hardstenen balcon met gietijzerenhek. Een en ander neoclassicistisch geornamenteerd. Aan de zijkant een ellipsboogpoort met plintblokken, imposten en sluitsteen van hardsteen. Inwendig een roodmarmeren schoorsteenmantel.

 

Dit huis is gebouwd voor huisarts Dr Ackens. Later heeft hier huisarts Dr Delissen in gewoond. Momenteel is het een kantoor van de Rabo bank

Nieuw gebouw voor de Boerenleenbank

Op dinsdag 26 juni 1962 werd aan de Rijksweg in Gulpen het nieuwe bankgebouw van de Coöperatieve Boerenleenbank geopend. Inmiddels zijn de meeste inwoners van Gulpen al lang vergeten dat het gebouw waarin zich vandaag de dag Slijterij De Gulden Hoeck van Eric Kaelen bevindt, in 1962 geopend werd als het nieuwe gebouw van de Boerenleenbank. Zoals u op bijgaande foto uit 1962 kunt herkennen, is er tot op heden niet veel aan het uiterlijk van het gebouw veranderd.

Boerenleenbank_gebouw_1962

Het was toen een zeer fraai bankgebouw dat een sieraad genoemd werd voor Gulpen. Het was een voormalig herenhuis dat een ingrijpende verbouwing had ondergaan. Architect H. Akkermans uit Gulpen had er de plannen voor ontworpen en de firma Gubbels uit Noorbeek zorgde voor de uitvoering van de plannen.

 

Lees meer: Nieuw gebouw voor de Boerenleenbank