Kasteel Neubourg
- Details
- Hits: 2417
Kasteel Neubourg te Gulpen
Aan het riviertje de Gulp in het Zuidlimburgse plaatsje Gulpen ligt het kasteel Neubourg. Vanaf de hooggelegen weg Margraten-Vaals kan men ter hoogte van Gulpen het kasteel prachtig zien liggen in het dal van de Gulp.
Aldeburg
Oorspronkelijk was het kasteel de Neubourg een eenvoudig herenhuis met aan weerszijden twee bouwhuizen, die haaks op het hoofdgebouw waren gebouwd. Het merendeel van de gebouwen dateert uit de veertiende eeuw en werd 'de nieuwe burcht' genoemd, omdat het de vervanger was van een oude burcht. Dat was de Aldeburg, die ten Noorden van Gulpen heeft gelegen. Later werd de ruimte voor het herenhuis afgesloten en de binnenplaats overdekt. De grote toren van het kasteel Neubourg ligt aan de zuidwestzijde – de achterzijde – en heeft een knobbelspits. De toren stamt uit 1640, maar is gebouwd met gebruikmaking van middeleeuwse resten.
Twee voorburchten
De Neubourg kent twee voorburchten. Eén van de voorburchten ligt aan de noordzijde en heeft een indrukwekkende toegangspoort. Het poortgebouw wordt geflankeerd door twee torens met knobbelspitsen. De tweede voorburcht ligt aan de westzijde, heeft een eigen toegangspoort en is eigenlijk de boerderij. De beide voorburchten met de kasteelhoeve stammen, afgezien van wat kleinere aanpassingen, uit de zeventiende eeuw.
Wynand de Nuenborg
De oudst bekende bewoner van kasteel de Neubourg is Wynand de Nuenborg. Hij wordt genoemd in een document uit 1289, waarin gemeld wordt dat de nieuw gebouwde burcht een oudere vervangt. Een eeuw later is de Neubourg in het bezit van het geslacht van Eynatten, dat met een korte onderbreking in de zeventiende eeuw, tot 1716 eigenaar van het kasteel en de heerlijkheid Gulpen en Margraten blijft. Jean Philippe van Eynatten, die kamerheer was van de keurvorst van de Palts, verkoopt in 1713 de Neubourg aan de lakenfabrikant Johann Adam van Clermont, die afkomstig is uit Aken. Hij kreeg hoog bezoek in 1717, want toen kwam de Russische tsaar Peter de Grote in eigen persoon naar kasteel de Neubourg. De weduwe van Van Clermont verkoopt in 1732 de Neubourg na de dood van haar man aan Reichsfreiherr Von Plettenberg, die het kasteel ingrijpend liet verbouwen. Maar dat was financieel te veel gevraagd. Hij moest de Neubourg in 1769 weer van de hand doen.
Latere bewoners
Kasteel de Neubourg gaat dan over in de handen van Baron de Hayme de Houffalize. Ook hij gaat de Neubourg grondig verbouwen. Zo wordt er op de voorburcht een nieuwe ingang gecreëerd.
In 1813 komt de Neubourg door vererving in handen van het geslacht de Marchant et d'Ansembourg. Dit geslacht blijft eigenaar tot 1979. In 1833 liet deze familie het huidige park aanleggen, waarin de Gulp een belangrijk element is. Het park van de Neubourg wordt tot een van de mooiste kasteelparken van Nederland gerekend. Het park heeft een schitterende beplanting en een vijver. In 1833 werd in het park ook een kapelletje gebouwd. De moestuin, met een achthoekig paviljoen, ligt in het westelijk deel van het park.
Laatste bewoonster
De laatste bewoonster was douairiere graaf Rudolf de Marchant et 'd Ansembourg. Zij was geboren als Christine S.D.P.F.H.M.G. Baronesse de Loë-Imstenraedt en overleed op 13 juli 1992.
Horeca
In 1952 kreeg de Neubourg een tijdlang een horecafunctie. Het kasteel werd gebruikt als een luxe-hotel, maar kwam na jaren leeg te staan. De leegstand werd gebruikt om het kasteel, maar vooral de toren, uitvoerig te restaureren, Ondertussen werd gezocht naar een nieuwe bestemming.