plaquette Holocaust slachtoffers
- Details
- Hits: 1639
De 36 Joodse Holocaust slachtoffers van Gulpen zijn dankzij heemkundevereniging Galopia in náám eindelijk thuisgekomen!
Op het plechtige moment dat dhr. Benoit Wesley (voorzitter van de Joodse gemeenschap in Limburg) en burgemeester Bas van den Tillaar op vrijdagmorgen 3 mei 2013 de gedenkplaquette - met daarop de namen van de 36 slachtoffers van een van de wreedste regimes ooit – officieel onthullen, beieren op het Kapelaan Pendersplein de kerkklokken…Een teken? Wellicht! In ieder geval frappant. De plaat met namen en andere gegevens van de Gulpener Holocaust slachtoffers waren tot op dat moment afgedekt met de Nederlandse driekleur. Nu zijn ze openbaar, kan iedere passant stil staan bij het onmenselijke dat deze mensen moesten ondergaan om uiteindelijk te worden vermoord. Nu kunnen we met respect de namen uitspreken van mensen uit de Joodse gemeenschap van Gulpen die de bevrijding niet mochten meemaken. Eenzelfde plaquette is ook op de pilaar op het joods kerkhof in de Wesselderstraat aangebracht.
De kerkklokken ‘spreken’ toevallig ook op het moment dat trompettist Bert Kremer van harmonie St. Petrus Gulpen, fier in het gelid, het Nederlandse Taptoesignaal inzet. Als eerbetoon aan de 36 slachtoffers van de gedenkplaat naast het joodse monument van Appie Drielsma, op de hoek Kiebeukel/Dorpsstraat. Het is een mooie afsluiting van een heilzame plechtigheid.
De openingsspeech is van Galopia-voorzitter Fons Meijs. Hij legt uit waarom men is gaan spitten in het verleden. “In Gulpen bestond een lijst met 15 joodse Gulpenaren (opgepakt in Gulpen) die in concentratiekampen zijn omgebracht. Deze namen staan in Gulpen nergens op een openbare plaats vermeld, en dat vindt Galopia jammer. Wij namen ons voor deze namen bij het joodse gedenkmonument te plaatsen boven bij de Dorpsstraat, zodat iedereen ze zou kunnen lezen. We ontdekten dat het merendeel van de mensen in 1943 werden vermoord. Dus het jaar 2013, precies 70 jaar later, is een goede reden om de gedenkplaat te onthullen” aldus dhr. Meijs.
Een gedegen onderzoek volgt, waarbij vooral Mia Nijsten van Galopia zich niet onbetuigd laat. Als een terriër bijt zij zich, samen met andere leden van Galopia, vast in het afschuwelijke verhaal. Het resultaat: een lijst met maar liefst 36 slachtoffers, met joodse mensen die vanuit Gulpen werden gedeporteerd en joodse slachtoffers, in Gulpen geboren, maar elders opgepakt. Voorzitter Meijs dankt iedereen die aan de realisatie van deze plaquette heeft meegewerkt en alle aanwezigen voor de getoonde belangstelling voor deze plechtigheid. Ook burgemeester Bas van den Tillaar komt aan het woord. Hij vertelt dat het traditie is dat de delegatie van de gemeente Gulpen-Wittem die aan de jaarlijkse officiële Dodenherdenking bij het Oorlogsmonument te Eyserlinde deelneemt, vooraf even naar het joodse monument in de Dorpsstaat gaat om er bloemen neer te leggen ter nagedachtenis aan alle Joodse inwoners uit de gemeente die het slachtoffer werden van het nazi regime. Hij maakt duidelijk blij te zijn met het initiatief van Galopia om de namen van de Joodse burgers openbaar te maken via deze plaquette. Hij noemt dit initiatief een waardevolle aanvulling naast het joodse monument in de Dorpsstraat.
Ook dhr. Wesley, als voorzitter van de joodse gemeenschap in Limburg, spreekt een woord tot de aanwezigen. Hij vraagt zich af of de wereld, het mensdom, iets geleerd heeft van onder meer de zes miljoen keer, dat uit naam van het naziregime telkens weer een onschuldig mens werd vermoord. Niet dus! We zien ’t steeds weer gebeuren. Thans o.a. in Syrië, aldus dhr. Wesley. Zijn woorden maken indruk…
Na onthulling van de naamplaat leggen jonge scholieren elk een bloem bij de plaquette. Burgemeester Van den Tillaar en wethouder Franssen plaatsen een krans bij het joods monument en hiermee is na 70 jaar eindelijk voor een ieder duidelijk leesbaar welke Joodse inwoners van Gulpen een zinloze dood stierven in de Tweede Wereldoorlog.